Basset Hound - Gezondheid

Gelukkig is de Basset Hound een sterke hond, met over het algemeen weinig gezondheidsproblemen. Toch zijn er zeker wel echte "Basset kwalen", waarbij kennis vooraf erg belangrijk kan zijn. Op tijd ernstige aandoeningen (zoals een maagkanteling) herkennen, kan er toe bijdragen dat de dierenarts nog wat kan doen. Nou is het niet zo dat elke Basset Hound dit in z'n leven zal overkomen, maar er gevoelig voor zijn is hij zeker (net als vrijwel alle lange- laagbenige honden).

Maagkanteling en maaguitzetting

Maaguitzetting (dilatatie) en de maagkanteling (torsie) komen helaas nog al eens voor. Beide kunnen met elkaar te maken hebben. Een van de oorzaken voor een maagdilatatie (dus zonder kanteling) is een te grote hoeveelheid doorgeslikte lucht. Dit kan optreden ten gevolge van b.v. gedragsproblemen (loopse teven in de buurt!), maar ook door ademhalingsaandoeningen. Bij puppies speelt overeten nog al eens een rol. De oorzaken van een kanteling zijn eigenlijk nog nooit helemaal opgehelderd. Toch speelt ook hier het doorslikken van lucht een belangrijke rol. Ook de anatomie van de hond lijkt van belang te zijn. Zoals we weten uit de praktijk komen maagtorsies vooral voor bij de (grotere) rassen met diepe borstkassen (Bassets...). Echter maagtorsies zijn ook bij teckels, poedels, pekingesen en zelfs de kat beschreven.

Symptomen maagdilatatie/-torsie:

Het eerste symptoom is onrust. Vrij snel zal de hond onproduktieve braakneigingen hebben: kokhalzen. Daarbij kan overmatig speekselen optreden en gaat de dikker wordende buik opvallen. Vooral vlak achter de ribboog zet de buik op en door de gasvorming (lucht wil naar boven in de maag!) valt dit vooral op aan de bovenzijkant: de maag wordt "tympanisch" d.w.z.als je er op klopt geeft het de gewaarwording van een trommel. Als de toestand zover is - maar liefst eerder - wordt het echt tijd om met spoed naar een dierenarts voor gezelschapsdieren te gaan. Meestal treedt het syndroom op na een maaltijd, maar die kan ook al enige uren geleden genuttigd zijn. Tussen het begin van de onrust en de duidelijk dikke buik kan soms opvallend weinig tijd zitten. Als de hond lustelozer wordt is dit vaak een teken dat een shock zich aan het ontwikkelen is. Door de gestoorde bloedcirculatie in en rond de maag kan de hond in zo'n shock komen. In onderzoeken is nu aangetoond dat niet de duur van de dilatatie/torsie een maat is voor de prognose, maar de mate van bewustzijn en de toestand van de circulatie. Met andere woorden: hoe slomer en hoe "shockeriger" de hond des te slechter de prognose.

Zooplus

Ectropion

Een regelmatig voorkomende kwaal bij de Basset is ectropion, een afwijking van het onderste ooglid, waardoor deze te ver uitzakt en het bindvlies en het hoornvlies niet meer goed beschermd worden. Een chronische irritatie en zelfs hoornvliesbeschadigingen kunnen het gevolg zijn. Helaas wordt dit in de hand gewerkt door de omschrijving in de rasstandaard: "het bindvlies van het onderste ooglid is zichtbaar maar niet overdreven".

Oorontstekingen

Oorontstekingen, komen nogal eens voor bij de Basset. Om wat meer inzicht te krijgen in het ontstaan en vooruitzichten van deze vaak chronische problemen moet we weten hoe de anatomie van het hondenoor eigenlijk is. De uitwendige gehoorgang bestaat bij honden uit een verticaal deel en een smaller toelopend horizontaal deel, dat uitmondt in het trommelvlies. Het geheel is bekleed met huid (tot aan het trommelvlies) en grotendeels omgeven door kraakbeen. Dit maakt het oor stevig, maar betekent ook dat er bij ontstekingen maar een uitweg is en dat is naar de gehoorgang zelf. Ga met een hond die last heeft van de oren in een vroeg stadium naar de dierenarts: als te lang gewacht wordt, wordt de behandeling steeds moeilijker.

Huidproblemen

"Het Basset Hound-huidprobleem" Het betreft hier een vet aanvoelende, schilferige huid met vaak wat stinkende, doffe vacht. Dit gaat dan gepaard met ontsteking (roodheid en pukkels), meer pigment vorming (zwartverkleuring) en/of korsten. Wij zien het bij Basset Hounds vaak ik in de oksels en liezen, aan de hals en tussen de huidplooien aan de poten. De gehoorgangen doen ook vaak mee en zijn snel chronisch ontstoken. De eerste verschijnselen kunnen al op jonge leeftijd (1-2 jaar) optreden: doffe vacht met wat schilfers. Later krijgen de huid en vacht het karakteristieke vettige aspect. Jeuk is soms aanwezig. De oorzaak hiervan heeft meestal te maken met een bepaald gist en/of het te snelle huidvernieuwingsproces (Seborrhoe). Bij de behandeling van huidproblemen moet altijd naar het individu worden gekeken. Meestal is gericht onderzoek nodig voor een doeltreffende aanpak.

Chondrodysplasie

De kortbenigheid van de Basset Hound wordt veroorzaakt door een afwijking in het kraakbeen, dat bekend staat onder de naam chondrodysplasie. Hierbij valt het gen dat voor normale groei van de beenderen zorgt uit. Een gevolg hiervan is dat de kwaliteit van de tussenwervelschijven minder is dan bij normaalbenige honden, zodat wervelkolomafwijkingen kunnen optreden.